Wydawać by się mogło, że w czasach kultu zdrowia, sportu i młodości w jakich mamy szczęście żyć,  nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że to właśnie to, co znajduje się na naszym talerzu decyduje o naszym zdrowiu i wszelkich jego przejawach. Tak, szczupła, wysportowana sylwetka, lśniące włosy i promienna cera to tylko efekt uboczny zdrowia naszego ciała. Jednak, czy możemy dziwić się temu, że tak wielu z nas odbiega od lansowanego przez media i lekarzy ideału?

Czy wiesz, że zdecydowana większość Polaków (aż 82%) nie interesuje się tym, co ma na talerzu? Czy wiesz, że blisko 70% z Nas dodaje do posiłków zbyt dużo soli? Czy wiesz, że ponad połowa polskich obiadów (dokładnie 60%) składa się z kawałka smażonego mięsa? Czy wiesz, że nie lubimy ryb (tylko 46% badanych z nimi sympatyzuje!)? Czy wiesz, że zaledwie co trzeci Polak spożywa codziennie warzywa i owoce (37% zapytanych)? Tak, nasze nawyki żywieniowe, a raczej błędy, przyprawiają o ból głowy nie tylko specjalistów, ale i nas samych! Tak, niedobory witamin czy też nadmiar tłuszczu lub też wielkość porcji i czas pomiędzy posiłkami objawiają się nie tylko bólami brzucha! To właśnie one odpowiadają za wiele typowo miejskich dolegliwości: migreny, chroniczne zmęczenie, kłopoty ze snem. Co piąty Polak zapomina o śniadaniu, co trzeci je tuż przed snem!

Katarzyna Kosałka (dietetyk z Centrum Dietetycznego Set Point) uważa, że Polacy wprost uwielbiają objadać się wieczorami, a to bardzo mocno przeciąża ich układ trawienny. Co z kolei znacząco zwiększa ryzyko pojawienia się różnorakich chorób układy krążenia. Tak, nasza kuchnia( na marginesie dodajmy tylko, że schabowy z kapustą uważany przez nas za danie typowo polskie wcale nie jest przedstawicielem naszej kulinarnej tradycji !) nie wypada najlepiej. Mimo tego, że wielu z nas szczyci się tym, że w przeciwieństwie do Amerykanów rzadko jadamy na mieście czy w barach szybkiej obsługi nasza kuchnia domowa wcale nie jest zdrowa! Co więcej, choć wyniki badań jasno pokazują, że z roku na rok liczba osób stołujących się poza domem spada, to trend ten dotyczy ? restauracji! Wciąż kochamy pizzę, hamburgery i kebaby! A przecież stałe posiłki to nie jedyny sposób na dostarczenie organizmowi zbędnych kalorii!

Specjaliści wyrażają swoje zdanie między innymi na łamach strony internetowej express.co.uk. Kolejny raz zachęcają Nas do zrzucenia zbędnych kilogramów. W świetle najnowszych badań uda się Nam to, jeśli całkowicie zrezygnujemy ze słodzenia napoi (kwestia ta dotyczy także kawy i herbaty!). Jednak to nie te płyny są odpowiedzialne za nasz balast energetyczny, a napoje słodzone ( tak gazowane, jak również soki! )! Ile kilogramów uda Ci zrzucić jeśli wyrzucisz je ze swojego jadłospisu? Starannie policzyli to naukowcy z Uniwersytetu w Północnej Karolinie. Zgodnie z ich obliczenia, już po pierwszych sześciu miesiącach uda się nam zgubić, 5% masy wyjściowej. W dniu rezygnacji ze słodzenia herbaty i kawy, a także picia słodzonych soków i napojów, zważmy się. Zanotujmy naszą wagę, a po pół roku dokonajmy kolejnego ważenia. Na własnej skórze przekonajmy się, że Amerykańcy naukowcy mają rację, w prosty sposób udało Nam się stracić minimum 5% niechcianego tłuszczyku! Co jeszcze możesz zrobić aby poprawić ten wynik?

Poznać sekrety diety początkującego biegacza i zacząć systematycznie biegać! W końcu ? cóż warta dieta, bez ruchu? Tylko w ten sposób nie tylko przyśpieszysz spalanie tkanki, ale też unikniesz niechcianych efektów ubocznych odchudzania ? np. rozstępów czy wiszącej skóry!

Dieta początkującego biegacza musi być dobrze policzona

Czy wiecie, że w trakcie godziny intensywnego biegania spalamy nawet 1000 kalorii?! Biegasz jeden góra dwa razy w tygodniu? Ważysz tylko 50 kg? Twój organizm potrzebuje codziennie 1500 kalorii ( wzór jest bardzo prosty : 30 x ilość Twoich kilogramów). Czas Twojego biegu trwa około 30 ? 45 minut? A trening biegowy towarzyszy Ci niemal codziennie? Skorzystaj z następującego wzoru : 40 x Twoja waga = ilość kalorii w diecie każdego dnia.

W diecie początkującego biegacza nie może zabraknąć białka

Nawet początkujący biegacz powinien wypijać kilka szklanek mleka dziennie! Dlaczego? Powód jest prosty: jeśli w diecie sportowca zabraknie białka (okazuje się, że najlepiej przyswajane jest to pochodzące z białka mleka, ale co najmniej 2% ) to kości oraz wiązadła stracą swoją moc (Bardzo szybko zaczniemy odczuwać bolesne skurcze)! Jeśli Twoje kości, mięśnie i więzadła mają się szybko regenerować (dochodzić do pożądanej formy po każdym treningu) musisz dostarczyć im odpowiedniej dawki białka. Już w czasie pierwszych treningów dochodzi do sportowych ubytków ( aktywnie pracują mięśnie, więzadła, kości). Biegacze wypełniają je poprzez białko! Oto cała tajemnica!

Ile białka w zdrowej diecie początkującego biegacza?

Przed chwilą dowiedziałeś się, że w swojej nowej diecie, uszytej na miarę początkującego biegacza potrzebujesz dodatkowej, solidnej dawki białka. Poniżej ujawniajmy sekret związany z zapotrzebowaniem białka w organizmie początkującego biegacza. Dziennie zapotrzebowanie na proteiny w Twoim przypadku (w przypadku początkującego biegacza) wynosi 15-20%. 15-20% czego? 15 ? 20 % potrzebnych kalorii (potrzebujesz 2000 kalorii? 300 ? 400 kalorii powinno pochodzić z białek) każdego dnia! Co się stanie, jeśli początkujący biegacz przekroczy procentową liczbę białek? Niestety, szybko zauważymy, że przybyło Nam dodatkowej tkanki tłuszczowej! Tłuste włosy i trądzik? Tak nie wygląda zadbany biegacz ? koniecznie ogranicz więc ilość spożywanego białka o kilka punktów procentowych! Jest to jednak znacznie bardziej optymistyczny scenariusz, niż w przypadku niedoborów białka : nienaturalnie intensywne wypadanie włosów, łamliwość paznokci, szorstka skóra na całym ciele, zmarszczki w młodym wieku, anemia, depresja, a nawet udar mózgu!

Gdzie jest najwięcej białka?

Pisaliśmy już o mleku, nie możemy jednak nie wspomnieć o nim kolejny, gdy odpowiadamy na pytanie: W których produktach żywnościowych jest najwięcej białka? W mleku oraz we wszystkich jego przetworach, warzywach (Z pewnością z głowy nie wypadły Ci jeszcze przedstawione na samym początku artykuły niekorzystne statystyki dotyczące spożycia warzyw przez Polaków), a także wszelkich zbożowych produktach zbożowych oraz orzechach (Należy jednak unikać solonych orzeszków!). Czy wiesz, że rośliny strączkowe zawierają aż 25% białka?

W zdrowej diecie początkującego biegacza należy unikać soli

Wyniki najnowszych badań wskazują na to, że już 6 g soli każdego dnia (6 gram to tylko jedna mała łyżeczka!) znacząco podnosi ciśnienie krwi, a także może być powodem nawracających obrzęków. To bardzo niedobra informacja dla biegacza i każdej biegaczki, kiedy bowiem na naszym ciele pojawi się choć jeden obrzęk, to na pewno stracimy chęci do biegania. Co więc musimy zrobić aby biegać systematycznie? Naszą motywacje do codziennych biegów, na pewno podniesie zdrowa dieta!

Jakie jeszcze są sekrety diety początkującego biegacza? Już teraz, Gorąco Zapraszamy Cię do przeczytania następnej części artykuły. Ukaże się na łamach serwisu już za kilka dni! Ujawnimy w nim wszystkie pozostałe tajemnice diety początkującego biegacza, jak również udzielimy dalszej odpowiedzi na główne pytanie artykułu, czyli Jak jeść aby zdrowo biegać?